UK Office: +44 (0) 1303 86 43 43
Hesselberg Hydro

Coult Stream Dam Stilling Basin

Coult Stream Dam

A dam was built on the Coult Stream upstream of East Peckham to restrict the peak flow of water through the village during flood events.

The spillway was shaped into the downstream face and was protected with reinforced grass down to a gabion structure at the toe which serves to channel the water and act as a stilling basin to dissipate energy from the flowing water.

Coult Stream Dam

The gabion stone used was sub-standard and after a short time showed evidence of frost damage. Rather than replace the gabions which would have been very environmentally disruptive, time-consuming & expensive, bituminous grout was applied to the stone at a rate which secured the stone but also retained porosity in the structure.